Toukokuussa 2021 käynnistyneessä Urban Tech Helsinki yrityshautomossa valitsemme vuosittain 15-20 startupia kehittämään liiketoimintaansa ja kokeilemaan ratkaisujaan yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Helsingin kaupungin innovaatiorahasto ja Aalto-yliopisto ovat hankkeen pääpartnerit ja Helsingin yliopisto ja Metropolia-ammattikorkeakoulu ovat mukana kumppaneina.
Tavoitteenamme on tukea etenkin tutkimuspohjaisia startupeja heti yritystoiminnan alkuvaiheessa ja löytää kestävyyshaasteisiin toimiviksi todennettuja ratkaisuja, jotka voidaan skaalata maailmalle. Samalla edistämme Helsingin kaupungin strategisia tavoitteita digitalisaation lisäämisen, startup-ekosysteemin rakentamisen ja kestävän kehityksen osalta.
Yhteistyöstä voimaa
Kuluneen vuoden aikana olemme saaneet huomata, että Urban Tech Helsingistä tekee ainutlaatuisen nimenomaan yhteistyö startupien hyödyksi kaupungin omien testialustojen, kuten Testbed Helsingin, ja partnerikorkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiopalvelujen kanssa. Helsingin kestävyystavoitteet ja toimenpiteet herättävät paljon kiinnostusta maailmalla ja meillä onkin nyt mahdollisuus edistää myös startupien kestävien ratkaisujen leviämistä.
Kun yrityksen tuote on validoitu maailman toimivimmassa kaupungissa, sen huomioarvo ja potentiaali markkinoilla on aivan eri luokkaa. Tuotetta on myös saatettu kehittää yhdessä korkeakoulujen tutkimuspalveluiden kanssa, jolloin suomalaisten korkeakoulujen osaaminen ja laadukas infrastruktuuri auttavat myös startupin menestystarinassa ja sitä myöten kaupunkien kestävyystavoitteiden saavuttamisessa. Näiden kolmen ryhmän – julkinen, korkeakoulu, startupit – yhteistyötä on edistetty määrätietoisesti viime vuosina mm. 6Aika-strategiassa kaupunkien koordinoimana ja työ jatkuu edelleen TEM ekosysteemisopimusten parissa. Olemme mielellämme jatkamassa tätä yhteistyötä omalta osaltamme.
LAAJA TUKIVERKOSTO
Tavoitteenamme on varmistaa, että jo olemassa olevat tukiverkostot hyödynnetään mahdollisimman hyvin myös hautomomme toiminnassa. Kotipesämme Aalto Startup Center on palkittu yliopistollinen hybridikiihdyttämö, ja sovellamme sen toimintamalleja startupien liiketoiminnan kehittämisessä. Tiivis startup – ja ekosysteemiyhteistyö pääkaupunkiseudulla, kuten Maria 01:n kampuksella ja Otaniemessä, auttaa hautomoyrityksiä löytämään reitin ja ratkaisut kestävän liiketoiminnan rakentamiseksi ja rahoituksen löytämiseksi. Esimerkiksi NewCo Helsingin yrityskiihdyttämö ja Smart&Clean verkosto, samoin kuin KIRAHubin Urban3-ekosysteemi, ovat tuottaneet jo monta hyödyllistä tilaisuutta sekä startupeille että yhteistyökumppaneillemme. Kuukausittaiset Urban Tech Helsinki Meet&Mix-tilaisuudet ovat helppo tapa tulla mukaan kuulemaan uutisia ja verkottumaan yhteisön kanssa. Seuraava järjestetään teams-yhteydellä perjantaina 28.1.2022 klo 12-13. Tervetuloa!
”Kun yrityksen tuote on validoitu maailman toimivimmassa kaupungissa, sen huomioarvo ja potentiaali markkinoilla on aivan eri luokkaa.”
UUDET INNOVAATIOT TERVETULLEITA
Kesällä 2021 Urban Tech Helsingin ensimmäinen hakukierros houkutteli 46 startupia kymmenestä maasta jättämään hakemuksen. Mukaan valitsimme 13 startupia, jotka edustavat eri teema-alueita ja näkökulmia kestävään kehitykseen. Tammikuussa aukeavalla toisella hakukierroksella etsimme taas uusia startupeja mukaan ohjelmaan.
Kun yritysten määrä hautomossa lisääntyy ja niiden ratkaisut ja liiketoiminta kehittyvät, pystymme myös auttamaan suurempia yrityksiä löytämään uusia yhteistyökumppaneita ja kestäviä ratkaisuja. Vuonna 2022 aloitamme esihautomotoiminnan partnerikorkeakoulujen kampuksilla, tavoitteenamme auttaa tutkijoita, opiskelijoita ja henkilökuntaa viemään eteenpäin ideoitaan innovaatiotapahtumissa. Odotamme innolla uusia ideoita, innostuneita tiimejä ja mielenkiintoisia kohtaamisia. Ekosysteemin arvo on ihmisissä, jotka tekevät toiminnan.
Me olemme lähtökohtaisesti kiinnostuneita kaikista kestäviin kaupunkiratkaisuihin liittyvistä teemoista, joten mikäli kiinnostuit toiminnastamme, ole rohkeasti yhteydessä ja tule mukaan!
Blogin kirjoitaja Kaisa Ahonen on Urban Tech Helsinki -yrityshautomon projektipäällikkö. Hän on toiminut vuodesta 2007 alkaen ensin kauppakorkeakoulun ja sittemmin Aalto-yliopiston yrityshautomon ja yrittäjyyskoulutuksen asiantuntijana. Lisäksi Kaisa on ollut osana Vantaan kaupungin kärkiklusterien rakentamisessa vuosina 2018-2021 Kasvun ekosysteemit -projektin vetäjänä.
.
Olisitko sinä kiinnostunut blogaamaan/vlogaamaan kanavissamme ja nostamaan #KIRAHVIn pöydälle? Tiedätkö jonkun, jonka ääni kannattaisi ehdottomasti nostaa Hubissa esiin? Ilmoita oma aiheesi mukaan