Viime viikon torstaina oli innostusta ja jännitystä ilmassa, kun 12 kotimaista startup- ja kasvuyritystä pitchasi Climate tech -ratkaisuitaan kovan luokan paneelille ja satapäiselle yleisölle Messukeskuksessa KIRAilmasto- ja Decarbonized Cities -ohjelmien yhteisessä Slushin side eventissä.
Energy and utilities teemassa pitchasivat Bitcomp, Deep Scan Tech, Haltian ja nolla_e. Low-carbon building materials- teeman alla olivat Betolar, Caido, Collaboratorion Luonnon betoni ja Woodio. Enabling digital solutions -teemassa ratkaisuitaan esittelivät Infrakit, Sitedrive, Skenario Labs ja Vastuu Group.
Epäselväksi ei jäänyt varmasti kenellekään se, mihin ongelmaan yritykset olivat tarttuneet. Rakennettu ympäristö on vastuussa lähes 40% maapallon hiilidioksidipäästöistä ja ratkaisuita tämän ongelman selättämiseksi tarvitaan. Myös Suomessa Rakennusten käytönaikainen energiankulutus muodostaa peräti kolme neljäsosaa maamme koko rakennetun ympäristön vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Viimeisestä päästöneljänneksestä puolet tulee rakennusmateriaaleista ja toinen puoli muun muassa työmaatoiminnoista ja kuljetuksista (Rakennusteollisuus RT).
Kaikki mukana olleet yritykset oli valittu Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta rahoitusta saaneiden yritysten joukosta ja pitchausten taso oli suuremmoinen. Tilaisuuden jälkeen useampi osallistuja oli yllättynyt siitä, miten vahvana edelläkävijänä kotimainen rakennetun ympäristön innovaatioekosysteemi Climate Tech -teemassa näyttäytyi.
Myöskään panelistien ammattitaito ja vaikutusvalta ei jäänyt huomiotta – mukaan mahtui niin Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Douglas Hickey, Ranskan suurimman rakennusfirman Vincin innovaatioyksikkö Leonardin innovaatiojohtaja Kevin Cardona, Saint-Gobain Novan pääomasijoittaja Colleen Schutte ja Foundamentalin Sebastien Michaud. Paneeli piti näkemästään edelläkävijäjoukosta, ajatusmalleja pidettiin raikkaina, ajankohtaisina ja osaa pidettiin jopa ”liian hyvänä ollakseen totta”.
Moni yritys oli hakemassa itselleen sijoittajia, mutta myös pilottikohteita, yhteistyökumppaneita, sparrausapua ja näkyvyyttä. Panelisteista useampi taas oli saapunut Slushiin, sekä saman viikon keskiviikkona järjestettyyn Recotechiin etsimään rakennetun ympäristön ratkaisuista uusia partneruuksia ja sijoituskohteita itselleen. Vincin Leonard-innovaatioyksikön tiimi teki matkansa aikana vierailun myös Urban3-ekosysteemitilaamme.
Messukeskuksen tilaisuuden aikana kerrottiin myös hieman Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman välituloksista. 12 yrityksen otos oli pieni pintaraapaisu sitä laaja-alaista kokonaisuutta, joka ohjelmassa on 128 rahoitetussa ja yli 300 organisaatiota osallistavassa hankkeessa saatu jo aikaan.
Suuressa osassa hankkeista on myös valjastettu digitalisuus palvelemaan toimialan vähähiilisyystavoitteita ja samalla synnytetty niin uutta skaalattavaa liiketoimintaa, tehokkuutta ja hukan poistoa, toimialan siilojen karsimista, patenttihakemuksia, vanhojen teknologioiden siirtämistä uuteen ympäristöön, uusia yhteistyömalleja, uusia data-alustoja, laskureita, työkaluja ja niiden integraatioita, huippututkimusta, pääoma- ja jatkorahoitusta sekä järjetön määrä uutta osaamista koko alalle.
15.12. ympäristöministeriön Pankkisalissa on seuraavan kerran mahdollisuus kuulla ohjelmasta rahoitettujen hankkeiden ja ohjelmakokonaisuuden tuloksista, teemakokonaisuuden vientinäkymistä sekä ympäristöministeriön tulevasta täydentävästä valtionavustushausta ei-taloudellisille hankkeille. Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!