“Tervetuloa KIRAHubiin!” Huokaan syvään ja suupielet kääntyvät välittömästi hymyyn. Tuntuu, kuin olisin tullut kotiin.
Aloitin tällä viikolla KIRAHubin kumppanuusmanagerina ja ajattelin lyhyesti kertoa, miksi kaikki tuntuu uutuudestaan huolimatta minulle tutulta ja turvalliselta.
Olen käyttänyt koko työurani kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. Ensimmäiset vuodet vierähtivät Green Building Council Finlandissa ja olin muun muassa perustamassa ReCoTech-tapahtumaa. Yhdistys luo hiilineutraalia kiertotaloutta toteuttavaa rakennettua ympäristöä tavalla, joka mahdollistaa ihmisille kestävän ja laadukkaan elämän. Seuraavaksi siirryin vastuullisuusviestinnän asiantuntijaksi kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaiaan, joka on yksi alansa suurimmista ja monipuolisimmista toimijoista. Noin 50 hengen asiantuntijatiimin kanssa teimme maailmasta puhtaampaa ja turvallisempaa yhdessä erilaisten toimijoiden ja toimialojen kanssa, toimeksianto kerrallaan.
“Tervetuloa KIRAHubiin!” Huokaan syvään ja suupielet kääntyvät välittömästi hymyyn. Tuntuu, kuin olisin tullut kotiin.
On äärimmäisen palkitsevaa ajatella, että olen voinut urani jokaisena työpäivänä tehdä huomisesta hieman paremman. Olen päässyt pyörittämään monenlaisia projekteja ja oppinut omien alojensa mestareilta. Tämä ei ole ollut vain “duunia”, vaan aitoa yhteistyötä, uusien ja vanhojen ystävien seurassa. Ja tästä vielä maksetaan. Olen etuoikeutettu.
Yllä mainitut syyt toivat minut nyt KIRAHubiin. Kehittämisen ja maailman parantamisen sijaan meidän on nyt pelastettava rakas kotimme. Toimia pitää mieluiten heti. Kalenteri nimittäin valitettavasti kertoo globaalin katastrofin olevan aivan liian lähellä. Deadlinet toki saavat ihmiset tekemään ihmeitä, mutta kunpa meidän ei tarvitsisi ottaa tuon sanan ensimmäistä osaa ihan niin kirjaimellisesti. Hopeisen reunuksen uhkakuvalle tuo kuitenkin se, että ajankohtaisuus on konkretisoitunut haasteen huoleksi tavalla, joka alkaa puhutella yhä suurempaa osaa ihmisistä talkoisiin ja oikeisiin tekoihin.
Olen ollut mukana menossa jo KIRA-digi-hankkeen alusta ja tiedän, että KIRAHubille on huutava tarve. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikille 12 rohkealle tukitahollemme toimintamme mahdollistamisesta. Yhdessä voimme saada aikaan merkittävää taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöä eheyttäviä vaikutuksia, Suomessa ja globaalisti. Tällainen yhteiskunnallinen arvonluonti on mahdollista vain monimuotoisen, avoimen ja innostavan yhteistyön avulla.
”On äärimmäisen palkitsevaa ajatella, että olen voinut urani jokaisena työpäivänä tehdä huomisesta hieman paremman. Olen päässyt pyörittämään monenlaisia projekteja ja oppinut omien alojensa mestareilta. Tämä ole ollut vain “duunia”, vaan aitoa yhteistyötä, uusien ja vanhojen ystävien seurassa. Ja tästä vielä maksetaan. Olen etuoikeutettu.”
Nämä arvot ovat rakennetun ympäristön kestävän digitalisaation ja KIRAHubin olemassa olon perusta. Olemme mukana tukemassa suomalaisen kiinteistö- ja rakentamisalan kehityskulkua ja ideoimassa avoimia testialustoja sekä tulevaisuusuteliaita rahoitusmuotoja. Tarjoamme yhteisön, jossa suomalainen huippuosaaminen voi kukoistaa ja sparrata ajatuksiaan kansainvälisten gurujen kanssa. Mukana ovat julkinen sektori, koulutus ja tutkimus, kehitysorganisaatiot, yhdistykset ja järjestöt, rahoittajat sekä ihan tavalliset ihmiset. Jokaista tarvitaan, sillä kaikkien tiedot ja taidot on hyödynnettävät, jotta voimme pelastaa maailman.
Uskon vakaasti, että vain ne organisaatiot, jotka ottavat ilmastokatastrofin tosissaan, tulevat selviytymään. Uskon myös, että rakennetun ympäristön kestävä digitalisaatio luo erinomaiset edellytykset menestyksekkäälle liiketoiminnalle. “Eikä tässä vielä kaikki!” Kun toimimme ripeästi ja yhdessä, voimme tuottaa merkittävää hyvinvointia ihmisille ja luonnolle. KIRA-digin tuloksena todettiin, että jokainen rakennetun ympäristön digitalisaatioon investoitu euro on tuottanut itsensä nelinkertaisena takaisin. Kokeilut jatkoivat eteenpäin myös hankkeen jälkeen, alan tuottavuus parantui ja syntyi uutta liiketoimintaa. Hyödyt alalle yltänevät jopa 5,5 miljardiin euroon vuodessa. Kestävän digitalisaation avulla vastaavia numeroita kirjoitetaan tulevaisuudessa taululle myös ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin alueilla.
”Uskon vakaasti, että vain ne organisaatiot, jotka ottavat ilmastokatastrofin tosissaan, tulevat selviytymään. Uskon myös, että rakennetun ympäristön kestävä digitalisaatio luo erinomaiset edellytykset menestyksekkäälle liiketoiminnalle.”
Tällaisista asioista muistuttavaa sävelmää herätyskelloni hyräilee joka aamu. On aika avata KIRAHubin sähköposti ja näppäillä tulevaisuus todeksi kirjain kerrallaan. Onneksi viestin vastaanottajana olet sinä sekä lukuisat muut huomista todeksi tekevät oman arkensa supersankarit.
Blogin kirjoittaja Sami Lankiniemi on KIRAHubin uusi kumppanuusmanageri. Hänen tavoitteenaan on tunnistaa, mahdollistaa ja tukea KIRAHubin ekosysteemin eri toimijoiden välisiä merkityksellisiä yhteyksiä ja vauhdittaa edistyksellistä yhdessä tekemisen kulttuuria. Lankiniemi on ekonomi, jonka erityisosaamista ovat vastuullisuus, viestintä, verkostot ja osallistavat vuorovaikutusprosessit.
Olisitko sinä kiinnostunut blogaamaan/vlogaamaan kanavissamme ja jakamaan visiosi rakennetun ympäristön tulevaisuudesta? Tiedätkö jonkun, jonka ääni kannattaisi ehdottomasti nostaa Hubissa esiin? Laita meille ehdotus mailiin info@kirahub.org