Forum Virium Helsinki ja Kirahub järjestivät Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hankkeen puitteissa 5.3.2021 tietoiskun ja työpajan aiheenaan Dronet vähähiilisyyden edistäjinä rakennetussa ympäristössä. 

Droneista on muodostunut yksi työväline muiden joukossa myös rakennetussa ympäristössä. Riippuen rakennetun ympäristön elinkaaren vaiheesta käyttötapaukset vaihtelevat. Suunnittelussa droneja hyödynnetään photogrammetriaan ja laserskannaukseen, rakennustyömailla reaaliaikaiseen seurantaan ja toimintojen tehostamiseen ja käytön ja ylläpidon aikana kunnon tarkastamiseen. Dronet toimivat apuvälineenä datan keruussa ja tekoälyn hyödyntämisessä mahdollistamalla muiden työkalujen käytön kuten 360-kameran, lidarin tai ilmanlaatusensorin.

>>> Katso Drone-tietoiskun stream!

Paneelikeskustelun muodossa järjestetyssä tietoiskussa Tietoa Finlandin toimitusjohtaja Marko Rajala, Pointscenen toimitusjohtaja Lauri Hartikainen ja AIforsiten toimitusjohtaja Kari Hirvijärvi avasivat yritystensä tarjoamia ratkaisuja niin infrarakentamisessa kuin korjaus- ja talonrakentamishankkeissa. Kaikki panelistit totesivat suurimman päästövähennyspotentiaalin syntyvän dronejen mahdollistamasta etänä tehdystä työstä. Dronet voivat myös välillisesti auttaa vähentämään rakennetun ympäristön CO2-päästöjä. 

Marko Rajala kertoi, kuinka Tietoa Finlandilla photogrammetrian avulla tehtäviä pistepilvi- ja pintamalleja hyödynnetään suunnittelussa. Droneja käytetään myös visualisointiin markkinoinnin ja kaavoituksen tueksi. Ilmakuvalla voidaan esimerkiksi näyttää rakenteilla olevan talon parvekenäkymä eri kerroksista nähtynä. 

AIforsiten sovellus on työmaan tuotannonohjausjärjestelmä, jossa dronella kerättävä data on vain yksi osa-alue. Kerätyn datan avulla saatava työmaan tilannekuva paitsi parantaa läpinäkyvyyttä, myös vähentää päästöjä, kun drone mahdollistaa usean osapuolen palvelun tuottamisen etänä. Kari Hirvijärvi paljasti kuinka parhaimmassa tapauksessa Intiassa sijaitsevaa työmaata seurataan Keilarannassa sijaitsevasta rakennustyömaan valvomosta käsin.

Infrarakentamiseen erikoistuneen Pointscenen Lauri Hartikainen listasi, kuinka dronella saatua dataa hyödynnetään mm. maamassojen hallinnassa, työmaiden logistiikkajärjestelyissä sekä liikennejärjestelyissä.

Myös tilaisuuden työpajassa pienryhmät työstivät omia ideoitaan ja tuloksena syntyi lista erilaisia keinoja päästöjen vähennykseen. Päällimmäisinä nousivat esiin liikkumisen vähentäminen. Esimerkkeinä mainittiin kuinka miehitettyjä tarkastuslentoja korvataan miehittämättömillä tai työmaata seurataan etänä dronen välittämän kuvan välityksellä. Muina tärkeinä seikkoina mainittiin reaaliaikaisen datan vähentämä turha liikkuminen ja työ työmailla. Lopuksi todettiin myös rakentamisen läpimenoajan lyhentämisen vähentävän CO2-päästöjä.

Dronejen käyttöönotossa nähtiin suurimpana haasteena tiukentuva ilmailulainsäädäntö, joka osaltaan pyrkii varmistamaan ammattimaisen ja turvallisen toiminnan. Myös palveluiden tunnettuus koettiin hidastavaksi tekijäksi. Kokeilut ja pilotoinnit nähtiin positiivisena mahdollisuutena testata uusia ideoita ja lisätä dronejen käyttöä niin rakennetussa ympäristössä kuin muillakin aloilla.

Forum Virium Helsingin rooli kaupungin innovaatioyhtiönä  on juurikin tehdä käytännön  kokeiluja, pilotteja sekä yhteiskehittää tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja helsinkiläisten elämän helpottamiseksi eri hankkeissa yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa. Seuraamalla FVH:n kanavia kuten forumvirium.fi pysyt ajan tasalla käynnistyvistä kokeiluista ja hankkeista.

Blogin kirjoittaja Heidi Heinonen (KTM, Paris 1 – Sorbonne) on kestävän kehityksen asiantuntija, joka toimii projektipäällikkönä Forum Virium Helsingin älyliikennetiimissä ja koordinoi EAKR-rahoitteista Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta.

Olisitko sinä kiinnostunut blogaamaan/vlogaamaan kanavissamme ja nostamaan #KIRAHVIn pöydälle? Tiedätkö jonkun, jonka ääni kannattaisi ehdottomasti nostaa Hubissa esiin? Ilmoita oma aiheesi mukaan

Share This