Kiinteistö- ja rakentamisalan arvoketjuissa tunnistetaan merkittäviä ympäristö- ja ihmisoikeusriskejä, mutta niiden hallintaan ei ole vielä tarpeeksi vaikuttavia ja kustannustehokkaita menetelmiä. #KIRA-risk-DD -hankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalli, jonka avulla alan toimijat voivat hallita rakennusmateriaalien raaka-aineisiin liittyviä riskejä edellä käyvien yritysten vastuullisuustavoitteiden ja vähintään CSRD:n vaatimusten mukaisesti.
Rakennusmateriaalien vastuullisuudessa suuria haasteita
Rakennusmateriaalien alkuperään liittyy vakavia riskejä, kuten kaivannaisteollisuuden aiheuttamat ympäristöhaitat ja vihreän siirtymän kriittiset raaka-aineiden ja metallien käyttö. Mineraalien louhinta voi saastuttaa juomavesiä, sisältää ihmisoikeusrikkomuksia, ja jopa puunhankinta lakien puitteissa voi aiheuttaa luontokatoa.
Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat tunnistaneet arvoketjun ylävirran kestävyyshaasteet merkittäväksi ongelmaksi. Vuonna 2024 toteutetussa #kiraESRS-hankkeessa 22 kiinteistöalan yritystä nosti nämä keskeisiksi kestävyyden kehityskohteiksi, ja Rakennusteollisuus RT:n vastuullisuusohjelmassa korostettiin arvoketjun läpinäkyvyyden tarvetta.
Nykyiset riskienhallintamenetelmät ovat monille yrityksille liian puutteellisia tai raskaita toteuttaa, mikä voi johtaa siihen, että suomalaisetkin yritykset joutuvat huomaamattaan osaksi kestämättömiä toimitusketjuja. “Yhä useampi merkittävä rakennuttaja on asettanut tavoitteekseen YK:n kestävän kehityksen periaatteet, jotka poikivat ESRS:n mukaisia tietopyyntöjä rakennushankkeiden toimitusketjuihin. OECD on julkaissut yli vuosikymmenen oppaita yritysten huolellisuusvelvoitteiksi, mutta nekin ovat jääneet liian ylätasoisiksi rakennushankkeisiin sovellettaviksi. Nyt on oikea aika luoda alalla työkalut, eikä enää vain tyydytä pääkonttorien juhlapuheisiin”, toteaa #KIRA-risk-DD -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Teemu Lehtinen.
Ratkaisuna riskiperustainen vastuullisuusmenetelmä
#KIRA-risk-DD -hankkeessa kehitetään käytännönläheinen huolellisuuden menetelmä, joka auttaa yrityksiä tunnistamaan, analysoimaan ja hallitsemaan arvoketjun alkuvaiheen ympäristö- ja ihmisoikeusriskejä. Menetelmän pohjana hyödynnetään muun muassa OECD:n yritysvastuuta koskevia ohjeistuksia.
Uusi menetelmä auttaa yrityksiä kohdentamaan huomionsa kriittisimpiin materiaaleihin ja vähentämään riskimateriaalien käyttöä esimerkiksi sertifikaattien, standardien ja toimitusketjujen hallinnan avulla. Lisäksi tavoitteena on pienentää raportointitaakkaa ja vähentää yritysten hallinnollista työtä.
Hankkeen eteneminen vuonna 2025
#KIRA-risk-DD -hanke toteutetaan kaksivaiheisena. Alkuvuonna kehitetään menetelmää, ja loppuvuonna sitä testataan pilottihankkeissa. Lisäksi kevään 2025 aikana järjestetään työpajoja, joissa rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijat pääsevät osallistumaan menetelmän kehittämiseen.
Hanketta koordinoi KIRAHub osana CO2 DataHub ekosysteemiä, ja sen ohjausryhmässä on edustajia muun muassa Rakennusteollisuus RT:stä ja Raklista. Mukana on myös tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen asiantuntijoita sekä alan yrityksiä. Hankkeen ensimmäistä vaihetta rahoittaa TT-Säätiö.
Osallistu hankkeen esittelytilaisuuteen
Hankkeen esittelytilaisuus järjestetään 25. helmikuuta 2025 klo 14.30–15.30, ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Tilaisuuteen voi ilmoittautua oheisen linkin kautta. Kaikki ilmoittautuneet saavat myös tallenteen tilaisuuden jälkeen. Linkki: Rekisteröidy
Lisätietoja hankkeesta antavat:
Petri Suutarinen, Finreim Oy, 040 033 0322, petri.suutarinen@finreim.fi
Vesa Ilmarinen, Katalysti Oy, 040 508 6447, vesa.ilmarinen@katalysti.fi
Teemu Lehtinen, CEO, KIRAHub, 040 456 6108, teemu@kirahub.org
Somessa hankkeesta löytyy tietoa tunnisteella #KIRAriskDD