Mitä digi voisi olla.

Mitä digi voisi olla. on älykkään asumisen palvelumuotoilukilpailu kehittäjäyhteisöille

KILPAILUN VOITTAJA VALITTIIN 11.8. Asuntomessuilla Naantalissa

Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman kaksi jo älykkyyttä sisältävää kotia toimi lähtökohtana ideakilpailulle, jolla haettiin rakennetun ympäristön digitalisaatiosta kiinnostuneilta ammattilaisilta ja opiskelijoilta ajatusta siitä, mitä digi voisi näissä kodeissa parhaassa tapauksessa olla. Tehtävänantona oli luoda ajatus digitaalisen asumisen konseptista olemassa olevien rakennusten asukkaiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta. 

Mitä digi voisi olla. -kilpailun toteutuksesta vastasi rakennetun ympäristön kestävää digitalisaatiota vauhdittava yleishyödyllinen yhdistys ja ekosysteemitoimija KIRAHub. KIRAHub toteutti vuoden 2020 Asuntomessuille Tuusulassa  Tulevaisuuden huoltoasema -ideakilpailun, jossa voittanut idea toteutettiin Nesteen toimesta alueelle. Mitä digi voisi olla. -ideakilpailun finaalissa nähtiin kuuden tiimin ideat, joiden mahdollisesta kaupallistamisesta tuomariston edustajat lähtevät kilpailun jälkeen keskustelemaan. 

Mitä digi voisi olla. -idea ja palvelumuotoilukilpailun finaaliin osallistuneet kuusi tiimiä pitchasivat 11.8.Asuntomessuilla Naantalissa omat kilpailutyönsä tuomaristolle. Tiukan kilpailun voittajaksi valikoitui Huld Oy:n tiimin ehdotus Smart Home Designer. Työn idea  on digitaalinen älykodin suunnittelupalvelu, joka kartoittamalla asukkaiden tarpeet, asumismuodon,  budjetin ja mieltymykset auttavat suunnittelemaan, hankkimaan ja hyödyntämään asumista helpottavan kotiautomaatiojärjestelmän. Koko tilaisuus on katsottavissa alla olevan tallenteen kautta. Kilpailussa nähtiin monipuolinan kattaus ajatuksia tulevaisuuden älykotiin. 

Tuomariston arviointikriteereiksi kilpailussa asetettiin:  kilpailutyön idea  ja miten hyvin  se vastaa tehtävänantoa, miten sosiaalinen, taloudellinen ja ekologinen vaikuttavuus  näkyvät ideassa, Idean toteutettavuus, kaupallistettavuus ja skaalautuvuus, idean kiinnostavuus oman liiketoiminnan näkökulmasta sekä loppuesityksen selkeys ja innostavuus.  Lopullisessa valinnassa korostui idean kokonaisvaltaisuus ja näkökulma, jonka kautta kaikki tuomarit pystyivät kuvittelemaan oman roolinsa osana voittajakonseptia. 

Mitä digi voisi olla. -ideakilpailun on tarkoitus tulevaisuudessa olla vuosittain järjestettävä asumisen digitaalisiin innovaatioihin keskittyvä kilpailu. Tämän kesä kokemusten perusteella lähdetään miettimään, miten tällaista ohjelmaa voitaisiin kytkeä tuleviin Asuntomessu-hankkeisiin.

Kaikkien kilpailutiimien ideoiden tiivistelmät on koottu alle. 

TUTUSTU KAIKKIEN IDEAKILPAILUTÖIDEN TIIVISTELMIIN

Asuntomessut alustana uusille asumisen innovaatioille

“Asuntomessut on globaalisti ainutlaatuinen konsepti – asumisen living lab, joka rakentuu tyhjästä vuosittain. Tavoitteenamme on avata Asuntomessut yhä laajemmin alustaksi rakennetun ympäristön ammattilaisille tulevaisuuden asumiskokemusten luomiseksi todelliseen ympäristöön,” Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kommentoi yhteistyötä KIRAHubin kanssa.

“Rakennetun ympäristön digitalisoituminen näkyy jo asumisessa, mutta asumisen helppous ja intuitiivisuus, sekä toimijoiden yhteistyö eivät vielä ole sillä tasolla, mitä valtavirtaistuminen vaatisi. Mitä voisi olla on ajatusmaailmana todellisessa asuinympäristössä mahdollisuus, johon haluamme saada kiinteistö- ja rakentamisalan ammattilaiset heittäytymään,” KIRAHubin toimitusjohtaja Teemu Lehtinen täydentää.

Ilmoittaudu mukaan juhannukseen mennessä - palkintopotissa 10 000 euroa

Kilpailuun voi ilmoittautua juhannukseen mennessä joko tiiminä tai yksilönä, joka etsii tiimiä. Ilmoittautuminen ei vaadi sen suurempaa ideaa toteutuksesta vaan työstäminen aloitetaan, kun kilpailun osallistujille pidetään kick off 28.6. hybriditilaisuutena Urban3-ekosysteemitilasta Helsingin Kampista. Tällöin paljastetaan lopullinen tehtävänanto ja muodostetaan tiimit. Samalla aloitetaan konseptien työstö. Sparrausapuna toimivat Asuntomessujen, KIRAHubin ja kumppaneidet asiantuntijat. 

Kilpailutyöt esitellään tuomaristolle ja yleisölle 11.8. Naantalin Asuntomessualueella. Kilpailun voittajat palkitaan mukana olevien kumppaneiden, ABB:n, Abloy Yalen, Genelecin ja Schneider Electricin, ja sekä kilpailun järjestäjän KIRAHubin ja Suomen Asuntomessujen toimesta 10 000€:n rahapalkinnolla. Kilpailun tuomaristo toimii myös kilpailijoiden sparraajana koko kehityshaasteen ajan.

“Tavoitteena on löytää ajatuksia, joita voitaisiin kilpailun jälkeen lähteä kaupallistamaan kumppaneiden kanssa erillisin keskusteluin,” Teemu Lehtinen painottaa.  

Kilpailun vaiheet ja aikataulu

Vaihe 1

7.6.-23.6.2022

Haku mukaan ideakilpailuun

Vaihe 2

28.6.2022

Kick off -tilaisuus kilpailijoille klo 9-16 Urban3-ekosysteemitilassa.

Vaihe 3

29.6.- 4.8.2022

Ideoiden ja konseptikuvauksen työstö.

Vaihe 4

5.8.2022

Kilpailutöiden väliarviointi.

Vaihe 5

11.8.2022

Ideakilpailun palkitsemis-tilaisuus Asuntomessuilla Naantalissa.

Kohdekuvaukset (toimeksianto)

Perhe  Haukioja, Messukohde 29, Koti Neulanen

Perheeseen kuuluu: äiti ja isä , sekä 6- ja 8-vuotiaat tytöt

Tärkein syy omakotitalon rakennuttamiselle Naantalin Asuntomessualueelle oli kivan ja omaleimaisen, luonnon ympäröimän tontin löytyminen. Asumiselta haetaan niin helppoutta, arjen luksusta, kuin kesämökkimäisyyttäkin. Kodista ei tarvitse lähteä mihinkään kaikkien näiden tarpeiden toteutumiseksi. Perheessä ylipäätään arvostetaan kotia ja kotona olemista – koti on paikka, jossa arki sujuu ja rentoutuminen on mahdollista. Talon suunnittelussa on huomioitu perheen äidin etätyöskentely ja isän kolmivuorotyö esimerkiksi erillisen työhuoneen ja tilojen
äänieristyksen kautta. Asunnon piha on helppohoitoinen kalliopiha,
jonka terassille asennetaan ulkoporeallas.

Lasten kannalta kodin toivotaan tukevan kasvua ja opettelua omatoimiseksi. Perheen vanhempi tyttö harrastaa joukkuevoimistelua, johon häntä kuskataan autolla pari kertaa viikossa ja sama alkaa kuopuksen osalta myös tulevaisuudessa. Muihin perheen harrastuksiin kuuluvat musiikin kuuntelu ja viihteen kulutus. Ulkoilu ja lasten kanssa touhuaminen on myös tärkeää. Ruoanlaitto on perheen yhteinen harrastus sekä sisällä, että  terassilla. Perhe tekee ostoksia nettikauppojen kautta ja tilaa myös ruokaa kotiin silloin tällöin. Perheellä on kaksi bensakäyttöistä autoa.

Perheen isä harrastaa teknologiaa ja on kiinnostunut automaatiosta. Perhe oli jo ehtinyt suunnitella persoonallisen kotiautomaatiojärjestelmän luomista avoimen kodin ohjelmistolla (Home Assistant) kotiautomaatioon erikoistuneen pienyrityksen kanssa, mutta yritys joutui vetäytymään hankkeesta ja hanke kariutui. Kotiautomaatiojärjestelmä toteutetaan nyt suunniteltua huomattavasti suppeampana, ja nyt kaivataankin ajatuksia ja uusia ideoita sen kehittämiseksi osaksi omaa kotiympäristöä.

Kodissa on vesikiertoinen lattialämmitys ja huonekohtaiset termostaatit. Olisi mukavaa, jos huoneiden lämpötilaa voisi yöksi laskea, mutta ajatus ei välttämättä toimi, koska järjestelmä reagoi hitaasti lämpötilanmuutoksiin. Asunnon isot ikkunat lounaan suuntaan lämmittävät helposti asuntoa liikaa. Olisi hyödyllistä, jos esimerkiksi ruokailutilan ja olohuoneen lämpötilaa voisi älyjärjestelmän kautta etukäteen viilentää, kun ollaan työ-/koulupäivän jälkeen palaamassa kotiin. Motorisoidut screenverhot oli suunnitteilla tilaan, mutta kustannussyistä niistä jouduttiin luopumaan. Valaistusta on tarkoitus automatisoida ulkona ja sisällä. Jossain vaiheessa sähköautojen hankinta on ajankohtainen ja älykäs lataus kuormanhallinnalla olisi hyvä olla silloin.

Mielellään kotiautomaation toivotaan avointa lähdekoodia ja riippumattomuutta pilvipalveluista, jotta data pysyy itsellä. Riippumaton toteuttaja oli ajatuksena, kun kumppani löytyi, joka ei sitten onnistunutkaan. Kotiin ei ehdottomasti haluta suljettua järjestelmää, jossa lisäkomponentit pitää ostaa tietyltä toimittajalta. Järjestelmän tulisi olla siinä mielessä läpinäkyvä, että myös lapset ja vieraat osaavat käyttää kodin laitteita.

Sähkön kulutuksen seuranta on esimerkiksi tärkeää. Ekologisuus on arvo muiden joukossa, mutta ei sanele pelkältään perheen valintoja. Kodin turvallisuus on myös tärkeää ja ajatuksena on ollut asentaa ikkunatunnistimet ja muutama ulkoturvakamera, jotta miehen yötöiden aikana perheellä olisi turvallinen olo. Sensorointihälytykset poikkeamista (esim. vesivuoto, poikkeukselliset lämpötilat, asunto tyhjä mutta ikkunoita/ovia auki) olisi myös kiva saada.

Kodin varustelu: 

  • Lämmitys ja ilmanvaihto:
    • Vesikiertoinen lattialämmitys, langattomat (RF) huonekohtaiset termostaatit
    • Vesi-ilmalämpöpumppu Jäspi Tehowatti Air Split 8 (Modbus-ohjaus mahdollinen (lisävaruste))
    • Ilmanvaihtokone Swegon Casa W4 Smart XS (Modbus-ohjausmahdollisuus) 
  • Jäähdytys:
    • Toshiba Haori ilmalämpöpumppu, wifi-ohjaus 
  • Lukitus:
    • Yale Linus (pääovi) 
  • Kiuas:
    • Narvi Velvet Electric-kiuas wifi-ohjauksella 
  • Äänentoisto:
    • Genelec-kaiuttimet, Bluesound Node-streameri 
  • Kotiautomaatio:
    • Kotiautomaatiopalvelin (AMD Ryzen 4500U/16/512, Proxmox VE, Home Assistant)
    • Valaistuksen ohjaus (todennäköisesti) Schneider Electric Wiser 
  • Käyttöliittymä:
    • Eteiseen tarkoitus asentaa tabletti ohjauspaneeliksi, lisäksi ohjaus mahdollista puhelimista 
  • Kotiverkko:
    • Ubiquiti-reititin ja tukiasemat
    • Ethernet-kaapelointi kahdessa paikassa talon ulkopuolella PoE-kameroita varten

Perhe Hurme, Messukohde 23, Rauhalanrinne

Perheseen kuuluu: isä, äiti ja 2-vuotias poika

Kolmihenkisen perheen arkea eletään lapsiperhe-näkökulma edellä. Asunto on rakennettu niin, että myös perheen mahdollinen kasvaminen on otettu huomioon. Perheen isä vetää automaatiotiimiä ja työpaikka vaatii lähityöskentelyä, johon matka taittuu tarvittaessa vaikka pyöräillen. Perheen äiti työskentelee paljon kotoa käsin ja yksi asunnon neljästä  makuuhuoneista on muutettu työhuoneeksi hänen tarpeitaan varten. 

Perheen harrastuksiin kuuluu matkustelu ja mökkeily, sekä kalastus, jota varten hankittua kalavenettä säilytetään autotallissa. Myös viihteen kulutukseen halutaan panostaa, jonka vuoksi asunnon kellariin on toteutettu elokuvahuone videotykkiin ja äänentoistoon panostaen. 

Asumiselta haetaan ennen kaikkea turvallisuutta ja siihen on myös panostettu. Perhe arvostaa palveluiden saatavuutta kotiin ja verkkokauppojen, -palveluiden ja ruoan tilaaminen kotiin on heille tuttua. Perhe arvostaa yksityisyyttä kotona, vaikka ympäristössä asuvat isovanhemmat ja muodostunut naapuriyhteisö ovatkin tärkeitä.

Isän ammattitautina oman ilmaisun mukaan on innostus kotiautomaatiota kohtaan, joka todella näkyy kotona. Haasteeksi kilpailijoille annetaankin teknologian helppokäyttöisyyden ja intuitiivisuuden miettiminen. “Helposti insinöörinä saan kiksit omista härveleistäni, mutta entä esimerkiksi mummi, joka tulee kylään. Hän ei osaa toimia meillä. Automaatio ei saisi olla vaikeaa, vaan sen pitäisi lisätä elämisen helppoutta. Meillä on paljon tekniikkaa ja hienoja systeemeitä, mutta miten koti voisi oikeasti toimia niin, että myös muut perheenjäsenet kuin itse, osaisivat sitä käyttää. Kännykkä kourassa en haluaisi kodissa kulkea, vaan automaation pitäisi toimia.”

Kodin varustelu: 

  • KNX-taloautomaatio
  • Valaistuksen ohjaus
    • Kaikki alasvalot ja LED-nauhat DALI-väylässä, joka mahdollistaa lisäksi himmentäminen, värilämpötilan säädön (osa nauhoista) ja RGB-nauhojen(leffa ja makuuhuoneet) värinsäädön.
    • Liiketunnistimet ulkona, autotallissa, WC:t, eteinen, kodinhoitohuone automaattiohjaukseen
    • Ulkona valoisuus/lämpötila-anturi ulkovalaistuksen ohjaukseen. Myös astronominenkello mahdollisuus 
  • Pistorasioiden ohjaus
    • Osa pistorasioista KNX-lähdön perässä. Voidaan tiettyjä laitteita ohjata esim jalkalamppuja päälle/pois.
    • Tärkeimmät/vaarallisimmat sähköt ohjattavissa KNX:llä kokonaan pois tulipalon tai muun hätätilaanteen tai kotona/poissa kytkimen kautta.
    • Kotona/Poissa tilanteessa voidaan varmistaa esim, että kahvinkeittimet, kiuas yms kytketään pois päältä automaattisesti 
  • Veden pääventtiili
    • Veden katkaisuun oma pääventtiili, joka voidaan kotona/poissa tilanteessa ottaa käyttöön ja minimoida vesivuotomahdollisuus 
  • Ulkoverhojen ohjaus
    • Kaikissa talon eteläpuolen ikkunoissa on ulkopuoliset aurinkosuoja screenit. Screenejä voidaan ajaa ylös alas kotona/poissa tilanteen mukaan tai automaattisesti aurinkoisuuden mukaan.
    • Screeneillä aktiivisesti vähennetään jäähdytystarvetta 
  • Sisäverhojen ohjaus (varaus)
    • Sähkökeskuksessa on sisäverhojen ohjauskomponentit ja kaapelointi on tehty smyygeihin asti valmiiksi, jos sisälle lisätään yksityisyyttä varten verhot myöhemmin. 
  • Sähköautojen lataus (varaus)
    • Sähköautojen latauksen ohjauskomponentit ja kaapelointi on tehty valmiiksi talliin kolmeen eri paikkaan. Tallissa mahdollisuus 2x11kW lataukseen
    • Latausasemat asennetaan myöhemmin, kun sähköauto tulee taloon 
  • Lämmitys
    • KNX: huonepainikkeiden termostaattien avulla ohjataan Warmia lattialämmityksen toimilaitteita. 
  • Maalämpöpumppu
    • Maalämpöpumpun (Thermia Atlas 3-12kW) ohjaus/status tiedot saadaan liitettyä KNX:ään, jonka kautta pumppua voidaan ohjata monipuolisesti Modbussin kautta. 
  • iV-kone
    • Kuten MLP. Iloxair 129 Plus 
  • Jäähdytys
    • Toshiba Multisplit ilmalämpöpumppu kahdella sisäyksiköllä, joita voidaan wifin avulla ohjata. 
  • Sulanapito
    • Talon sisääntulo ja saunan terassin valussa sulanapitokaapelit joita voidaan sääolosuhteiden mukaan ohjata ja sulattaa pihat valmiiksi ennen töihinlähtöä.
  • Käyttöliittymä
    • Makuuhuoneissa on ABB Tenton sarja käyttöpainikkeet, joista ohjataan lämmitystä, ulkoverhoja ja valaistusta
    • Molemmissa kerroksissa on ABB Room Touch-kosketusnäytöt, joihin voidaan ohjelmoida mitä tahansa em. ohjauksia. Nyt tarkoitus laittaa molempien kerroksien yleisiä juttuja
    • Ryhmäkeskuksessa on ABB Control Touch visualisointiserveri, jonne voidaan tehdä mitä tahansa ohjauksia. Serveri on käytettävissä puhelin apilla, iPad, Apple Watch tai PC-käyttöliittymistä
    • Talon aulaan on tulossa Seloy Liven 43” tai 55” tuumainen älypeili. Periaatteessa tämä on näyttö, joka voi olla 24/7 päällä ja sammuksissa ollessaan on peili.
  • Kodinturvajärjestelmä Jablotron
    • Jokainen ulko-ovi magneettitunnistimin
    • Vuotovahdit vesipisteiden ja jakotukkien yhteydessä
    • Palovaroittimet
    • Sisäsummeri
    • 4G-yhteys
  • Muuta
    • Saunassa IKI 15kW kiuas wifi ohjauksella, mahdollistaa etäkäytön
    • Porealtaassa (Novitek Salla) wifi etävalvonta/ohjaus
    • Robottiruohonleikkuri (Husqvarna Automover 405X) wifi ohjaus (ei vielä varmistunut)
    • Robotti-imurit (Roborock) etäohjaukset
    • Talossa kaiutinvalmiudet olohuoneessa, keitiössä ja yläkerran makuuhuoneissa.
    • Alakerran leffahuoneeseen tulossa kattavasti Genelec äänentoistoa
    • Messujen ajan Genelec tuo kaiuttimet myös yläkertaan.
    • Siemens Studioline luokan kodinkoneet (uuni, mikro, liesi, astianpesukone, pyykinpesukone) Home connect ominaisuuksilla (wifi-liitettävyys)
    • Kotiverkko rakennettu Ubiquiti verkkotuottein
      • Ubiquiti Dream router Special edition
      • Ubiquiti 24-porttinen Pro-kytkin
      • Ubiquiti Long range Wifi6 tukiasemat, 1kpl per kerros
      • Mahdollisuus päästä sisäverkkoon VPN-yhteyden kautta.
    • Talon ulko-ovien läheisyyteen tuotu RJ45 POE/KNX liitynnät, jotta voidaan lisätä kameravalvonnat halutessa. Ubiquiti Dream router:ssa NVR-ominaisuudet.
    • Yleisimmin käytetyssä ovessa Yale Doorman älylukko
    • KNX:n päälle tarkoitus rakentaa Rasperry PI tms. ja Home Assistantin avulla lisää kotiautomaatiota

Kilpailun tuomariston muodostavat:

ABB haluaa olla mukana kehittämässä ratkaisuja, joissa kokonaisuudesta saadaan toimiva yhtenäinen älykäs ja käyttäjäystävällinen koti.

ABB

Tuomarina toimii: Harri Liukku / Myyntijohtaja, Rakennusteollisuus

Älykäs koti alkaa jo ovelta. Haluamme olla mukana kehittämässä turvallisia älykoteja nyt ja tulevaisuudessa.

Abloy Yale

Tuomareina toimivat: Markku Ryynänen /product group manager ja Markku Winberg / business development manager, residential

Haluamme olla mukana kehittämässä tulevaisuuden älykotia jossa myös audiolaitteet ovat osana integraatiota.

Genelec

Tuomareina toimivat: Markku Syrjäpalo / Myyntipäällikkö, Kotiaudio Henri Ulmanen / Myyntipäällikkö, AV ja palkinnon jakaa Tomi Hassinen / Kotiaudion segmenttipäällikkö

Schneider Electric tekee kodeista paikkoja, joissa älykkäät ratkaisut ovat niin helppoja että niitä osaavat käyttää kaikki vauvasta vaariin. Moderni langaton älykoti helpottaa arkea, on vaivaton asentaa sekä kasvaa vaivattomasti käyttäjänsä mukana.

Schneider Electric

Tuomareina toimivat: Mikko Keto / Vice President Home & Distribution and Power Products, Juhani Hallamaa / Commercial Offer Manager & Sara Orre / Channel & Segment Marketing Leader

KATSO ASUNTOMESSUJEN TOIMITUSJOHTAJA ANNA TAPION HAASTATTELU

Share This