Rakennusala on murroksessa ja sijoittajat ovat maailmanlaajuisesti heränneet uuteen mahdollisuuteen. Digitalisaatio on ravistellut bisnesmalleja toimialasta toiseen ja nyt on rakennusalan vuoro. Globaalisti yli 10 000 miljardin arvoinen toimiala on ollut hidas ottamaan käyttöön uutta teknologiaa ja uudistamaan prosessejaan asiakaslähtöisemmiksi. Potentiaali on kuitenkin valtava, joidenkin arvioiden mukaan rakentamisen prosesseissa on jopa puolet hukkaa ja tuottavuutta voitaisiin parantaa kymmenillä prosenteilla. Puhumattakaan uusista asumisen, työnteon ja elämisen palveluista, joita uudet digitaaliset ratkaisut voisi mahdollistaa.
Ensimmäiset yksisarviset eli yli miljardin dollarin arvostuksen saavuttaneet kasvuyritykset ovat jo syntyneet myös rakennusalalle. Supercellin sijoittanakin tutuksi tullut japanilainen Softbank johti vuoden 2017 lopulla lähes miljardin dollarin rahoituskierrosta yhdysvaltalaiseen Katerraan, joka pyrkii digitalisoimaan koko rakentamisen arvoketjun aina asiakasrajapinnasta suunnitteluun, tuotantoon, rakentamiseen ja elinkaaripalveluihin asti. Ilmeisesti asiat ovat menossa oikeaan suuntaan, koska Softbank suunnittelee jo huhujen mukaan seuraavaa 700 miljoonan dollarin rahoituskierrosta. Tämä nostaisi vuonna 2015 perustetun yhtiön arvon jo yli neljään miljardiin dollariin.
Pohjoismaihin ja Suomeenkin vuoden 2019 aikana rantautuva WeWork on myös kunnostautunut rahoituksen keräämisessä Softbankilta. Coworking-tiloilla startannut yhtiö on saamassa 2 miljardin dollarin lisärahoituksen aiemman 8 miljardin dollarin lisäksi, nostaen yhtiön arvostuksen jo huikeaan 47 miljardiin dollariin. Samalla WeWork on laajentumassa uusilla konsepteilla asumiseen ja hoivapuolelle hyödyntäen käyttäjädataa kaikessa toiminnan kehittämisessä. Muita rakennusalan yksisarvisia ovat ennakoivaa analytiikkaa rakennusalalle kehittävä Uptake Technologies yli 2 miljardin dollarin arvostuksella sekä projektien yhteistyöalustaa kehittävä Procore Technologies yli 3 miljardin dollarin arvostuksella.
Myös Suomessa tapahtuu, hallituksen kärkihanke KIRA-digi on kiihdyttänyt rakennusalan digitalisaatiota kaikille avoimilla kokeiluhankkeilla. Pääomasijoittajat ovat kiinnittäneet enemmän ja enemmän huomiota myös näihin 139 kokeiluhankkeessa syntyneisiin innovaatioihin ja uuteen liiketoimintaan. Kokeiluja tehneet yritykset ovat keränneet jo yli 16 miljoonaa euroa jatkorahoitusta, näistä suurimpana Platform of Trustin 10 miljoonan euron rahoitus toimialan yhteisen data-alustan kehittämiseksi. Kiinteistövälitystä ravistellut Blok keräsi yhteensä reilun kahden miljoonan euron jatkorahoituksen ruotsalaisen Bonnierin johdolla. Saksalainen Innogy Innovation Hub taas sijoitti SkenarioLabsiin, joka kehittää automatisoitua analytiikkaa kiinteistöjen teknisen kunnon hallintaan.
Ei voida vielä puhua miljardirahoituksista kuten isossa maailmassa, mutta suunta on kuitenkin oikea. Peli on saatu auki kansainvälisille sijoituksille Suomeen ja vastaperustettu KIRA-InnoHub jatkaa KIRA-digissä aloitettua työtä rakennusalan innovaatioekosysteemin edistäjänä. Tavoitteeksi kannattaa ottaa, ei enempää eikä vähempää, seuraavan rakennusalan yksisarvisen synnyttäminen Suomeen.
Teksti on alunperin julkaistu calcus.com -sivustolla
Teemu Lehtinen
Toimitusjohtaja KIRAHub,
digipäällikkö KIRA-digi
Teksti on julkaistu alunperin Calcus.com -sivustolla