Pienille kasvuhaluisille yritykselle asiakkaat ovat kaiken keskiössä. Rakennetun ympäristön startupeille on vaikeaa luoda asiakassuhteita suurten yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa.

Smart Business, Big Impact -aloite rikkoo totuttuja tapoja ja luo uusia, mitkä helpottavat suurien toimijoiden yhteistyötä startupien kanssa – mahdollistavat sen, että uusia teknologioita ja kestävyysratkaisuja otetaan käyttöön aiempaa nopeammin.

Tästä hyötyvät niin startupit, ratkaisuja käyttöönottavat yritykset kuin koko Suomen yhteiskunta. Startupeille asiakkuudet mahdollistavat kasvun ja lopulta kansainvälistymien, suurille toimijoille ketteriä ratkaisuja esimerkiksi kestävyysmuutokseen sekä mahdollisesti uutta kansainvälistä liiketoimintaa. Yhteiskunta hyötyy kasvavasta uudesta ja kestävästä liiketoiminnasta sekä pienentyneistä päästöistä.

Mitä aloiteessa tehdään?

  • Toteutetaan 3-7 konkreettista projektia, missä ratkaistaan yksittäistä rakennetun ympäristön haastetta. Projektien omistajina toimivat kaupungit, yritykset tai muut suuret sidosryhmät.
  • Esimerkkiprojekteissa luodaan ja testataan konkreettisia tapoja osallistaa startupit kehitykseen ja mahdollistaa niiden kasvu.
  • Mahdollistetaan yritysten ja kaupunkien kehittyminen ketterämmiksi ja luodaan keinoja ottaa käyttöön innovatiivisia kestäviä ratkaisuja.
  • Laaditaan alan yhteinen julkilausuma siitä, että yhteistyötä tehdään jatkossa entistä tiiviimmin sekä sitoutuminen projektivarojen käyttöön startup-hankintoihin.
  • Kerätään opit oppaaksi siitä, kuinka toimia entistä vaikuttavammin startupien kanssa rakennetun ympäristön kehitysprojekteissa.
  • Järjestetään alan toimijoille startup-pitchaustilaisuuksia, joissa kerrotaan heille sopivista uusista ratkaisuista

Julkisille toimijoille on mahdollista hakea projekteihin Innovatiiviset hankinnat -rahoitusta Business Finlandilta.

Lähde mukaan! Suuret toimijat
– yritykset ja kunnat sekä julkiset organisaatiot

 

-> Valitse oma meneillään tai suunnitteilla oleva projekti ja pyydä ameitä tukemaan sen ratkaisemisessa.

Projektien toivotaan olevan:

  • Rakennettuun ympäristöön, esimerkiksi kiinteistöihin, infrastruktuuriin tai viherrakentamiseen liittyvä
  • Käynnissä oleva tai juuri alkamassa oleva hanke tai projekti, jossa tehdään tai suunnitellaan tehtävän konkreettisia ratkaisuita.
  • Suunnitteluvaiheessa tai jo konkreettisen toteutuksen, uudis- tai korjausrakentamisen vaiheessa
  • Uusia kestäviä tarkaisuja.

-> Valitse kerätyistä staruphaasteista ne, mitä yritetään kyseisessä projektissa helpottaa

-> Järjestä haastetilaisuus tai prosessi projektin ympärillä

-> Kerää tulokset ja kerro niistä aloitteen järjestäjille

-> Tee sitoumus siihen, että jatkossa projektien budjeteista käytetään vähintään 1 prosentti ostamalla palveluita startupeilta

Toteuttajilla tulee olla valmius keskustella ja hyvien ratkaisujen löytyessä myös hankkia palveluita ja ratkaisuja startupeilta.

Lähde mukaan! Startupit

 

-> Vastaa aloitteen tekemään kyselyyn ja kerro omista haasteistasi

-> Ilmoittaudu aloitteen järjestäjille halukkaaksi sopiviin haasteisiin

-> Osallistu järjestettäviin haasteisiin ja tarjoa omaa osaamistasi sekä ratkaisujasi

-> Osallistu pithcaus-tilaisuuksiin

-> Kerro järjestäjille kokemuksistasi ja osallistu oppaan tekemiseen

Kysy meiltä lisää ja lähde mukaan:

Vappu Id, COO

vappu@kirahub.org

+358 50 4728700

Startup-yritysten tarpeet

Aloitteessa on jo tehty selvitystä siitä, mitkä haasteet startupit näkevät suurimmiksi toimiessaan julkisen tahon ja suurten yritysten kanssa. Samalla selvitettiin startupien toiveita yhteistyöstä heidän kasvunsa tukemiseksi.

Suurimmat haasteet

Rahoituksen ja resurssien puute

”Suuret yritykset rakennetussa ympäristössä, jopa hyvänä taloudellisena aikana, eivät tyypillisesti halua (tai eivät voi) maksaa kalliista yhteiskehitys- tai pilottiprojekteista. Tämä johtuu liiketoimintamallien kilpailullisuudesta ja vähämarginaalisuudesta siinä ympäristössä.”

Monimutkaiset hankintaprosessit

”Päätöksenteko muuttuu monimutkaisemmaksi ja hitaammaksi, suuremmilla organisaatioilla on myös suurempi todennäköisyys tehdä kehitystyötä itse.”


Riskin välttäminen

”Vaikeuksia tulla otetuksi vakavasti ja vaikea saada innovatiivisia projekteja käyntiin, koska he haluavat toimia kuten ennen eivätkä halua ottaa edes vähäisiä riskejä.”

 

Resurssipula yhteiskehityksessä ja pilotoinnissa

”Oikean henkilön löytäminen suurten organisaatioiden sisältä. Onnistuneiden pilottien jälkeen jatkotoimenpiteiden seuraaminen.”

 

Toiveet kasvun tukemiseksi

Pilottien ja hankintojen yksinkertaistaminen

Julkisten hankintojen este. Erityisasiantuntijakonsultaatiot voivat tapahtua suoran oston kautta, mutta digitaalisen ratkaisun ostaminen suoraan startupilta, EI KOSKAAN.”

 

Taloudellinen ja hallinnollinen tuki

”Lisärahoitus EU:lta/muista lähteistä T&K&I-avustuksina voi ratkaista tämän haasteen ja motivoida suuria yrityksiä osallistumaan innovatiiviseen toimintaan.”

Kumppanuudet ja yhteiskehitys

”Osallistuminen tarjouskilpailuihin kumppanin kanssa, joka on valmis sijoittamaan resursseja suurempiin projekteihin.”

Share This