Kasvun mahdollisuuksia menetetään, kun kaupunkien kaltaiset suuret organisaatiot eivät osaa hankkia uusia innovaatioita startupeilta. Käytännön yhteistyö on startupeille tehdyn kyselyn mukaan vaikeaa, vaikka Innovaatioille on kysyntää ja startupit ovat valmiita yhteistyöhön. Uusien ratkaisujen käyttöönottoa estävät usein rakenteelliset haasteet, selviää KIRAHubin, Urban Tech Helsingin ja KIRA-kasvuohjelman osana Smart Business, Big Impact -aloitetta tekemästä kyselystä.
Julkisen sektorin haluttomuus riskien ottamiseen jarruttaa ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa
Pysyvyys ja riskittömyys ovat usein suurten julkishallinnon organisaatioiden toiminnan ytimessä. Smart Business, Big Impact, kyselyyn vastanneet startupit olivat melko yksimielisiä siitä, että varovaisuus ja epäonnistumisen riskit johtavat uusien ratkaisujen karttamiseen – mikä johtaa auttamattomasti siihen, että potentiaaliset ratkaisut jäävät hyödyntämättä. Vastausten perusteella monet isommat organisaatiot odottavat, että uusi ratkaisu on jo alalle vakiintunut käytäntö ennen kuin se uskalletaan ottaa käyttöön.
Esimerkiksi Suomen hallituksen kasvuriihessä startupit ja kasvuyritykset ovat yksi merkittävä elinvoiman luoja Suomeen. Tärkein toimi tämän asian edistämiseen on uusien ratkaisujen ostaminen näiltä startupeilta.
KIRAHubin toimitusjohtaja Teemu Lehtinen
Pilottien toteuttamistapa kaipaa parantamista
Startupit korostavat pilotoinnin merkitystä luottamuksen rakentamisessa ja ratkaisujen testaamisessa. Kuitenkin pilotit ymmärretään usein väärin tai niitä käytetään väärissä tarkoituksissa. Ja vaikka suurempi organisaatio olisi mukana useassakin pilottiprojektissa ja luonteeltaan kokeilunhaluinen, pilotit saavat harvoin jatkoa.
Tärkeää on älytä, että uusien innovatiivisten ratkaisujen ja palveluiden ostaminen startupeilta ei ole hyväntekeväisyyttä. Sen on järkevää toimintaa. Ostamalla uusia ratkaisuja myös suuret yritykset ja esimerkiksi kaupungit voivat kehittää omaa toimintaansa entistä kestävämmäksi, tehokkaammaksi ja yritykset voivat samalla kehittää itselleen uutta, kannattavaa liiketoimintaa
Urban Tech Helsinki -kiihdyttämön vetäjä Eetu Helminen
Monet startupit kertovat vastauksissaan, että pilotit toimivat nykyprosessissa valmiin tuotteen hankintana, eikä kokeilualustana, jossa ratkaisua voidaan kehittää ja muokata. Tämä rajoittaa oppimista, mukautumista ja yhteiskehittämistä. Lisäksi pilottien toteutuksessa ei aina ole selkeyttä tai vastuuta: ne voivat jäädä kesken tai tulokset jäädä hyödyntämättä.
Hankintakäytännöt eivät tue kokeiluja
Yksi yleisimmistä esteistä ratkaisujen skaalautumiselle on julkisen hankinnan luomat ehdot. Startupit kuvaavat nykyisiä hankintakäytäntöjä poissulkevina ja raskaina. Prosessit ovat pitkiä, byrokraattisia ja suunniteltu vakaille, vakiintuneille toimijoille. Usein osallistumiskriteerit, kuten vaatimukset liikevaihdon koosta sulkevat startupit pois jo alkumetreillä.
Innovatiivisten hankintojen mahdollisuus on olemassa teoriassa, mutta käytännössä sitä käytetään hyvin harvoin. Vaikka rahoitusta tai kiinnostusta olisi, järjestelmä itsessään tekee osallistumisesta useimmille startupeille mahdotonta.
Vain kaksi prosenttia riittää
Suuret toimijat halutaan nyt haastaa tekemään enemmän hankintoja startupeilta. Jo kahden prosentin allokointi hankintabudjetista innovatiivisten ja kestävien ratkaisujen ostamiseen startupeilta olisi todella merkittävää, ja huomattavan moni ratkaisu, pilottihanke ja innovaatio näkisi päivänvalon.
Haastamme alan ja julkiset toimijat sitoutumaan siihen, että projektibudjeteista käytettäisiin 2 prosenttia ostoihin startupeilta. Nyt on edelläkävijöiden aika nostaa käsi ylös ja julkistaa oma tavoitteensa.
Mia Toivanen, KIRA-kasvuohjelman johtaja
Lisätietoja:
Eetu Helminen
Projektipäällikkö
Urban Tech Helsinki
eetu.helminen@aalto.fi
+358505707855
Mia Toivanen
Ohjelmajohtaja
KIRA-kasvuohjelma
mia@kirafoorumi.fi
+358405667536
Teemu Lehtinen
Toimitusjohtaja
KIRAHub
teemu@kirahub.fi
+358405667536
Smart Business, Big Impact -aloite rakentaa käytäntöjä, joilla startupit,kaupungit, muut julkiset organisaatiot ja suuryritykset rikkovat startupeiltaostamisen ja startupyhteistyön rajoja.Tämä tuo kasvuyhtiöille uusia asiakkaitaja mahdollistaa myös kansainvälisenkasvun. Urban Tech Helsinkin, KIRA kasvuohjelman, KIRAHubin ja Proptech Finlandin aloitteessa haastetaan esimerkiksi suuret toimijat käyttämään 2% projektiensa budjeteista ostamaan startupeilta.
Urban Tech Helsinki on yrityshautomo, joka tukee kaupunkien haasteita ratkovia innovatiivisia ja kasvuhaluisia yrityksiä. Hautomon päätavoite on etsiä puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja ja sen toiminnan painopisteinä ovat erityisesti puhdas energia, liikkuminen, kestävä rakentaminen ja kaupunkikehitys, kiertotalous sekä ja urbaani ruoantuotanto. Hautomo on Helsinkin kaupungin ja Aalto yliopiston yhteisprojekti. www.urbantechhelsinki.fi
KIRAHub on kiinteistö- ja rakennusalan kestävää digitalisaatiota edistävä yhdistys ja innovaatiohubi, joka tuo laaja-alaisesti alan toimijoita yhteen. KIRAHub toimii alan kehityksen moottorina tarjoamalla yhteistyöalustan, jossa yritykset, julkinen sektori, tutkimusorganisaatiot ja muut sidosryhmät voivat jakaa tietoa, kehittää innovaatioita ja luoda kestäviä ratkaisuja. Sen tavoitteena on vauhdittaa digitalisaatiota, edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista ja parantaa alan kilpailukykyä ja vastuullisuutta. www.kirahub.org
KIRA-kasvuohjelma on kiinteistö- ja rakentamisalan kasvuohjelma uudistaa alan osaamista ja toimintamalleja sekä vauhdittaa alan kokeiluja ja kehittämis- ja vientihankkeita. Se kokoaa yhteisöjä ja klustereita yhdessä sovittaviin teemoihin, käynnistää kehittämishankkeita, skaalaa toimivia ratkaisuja sekä toteuttaa tietoiskuja ja koulutuksia. https://kirafoorumi.fi/kira-kasvuohjelma/