Ympäristöministeriö uudistaa osana kansallista yhteentoimivuutta rakennettujen kohteiden tietomallintamisen keskeisintä julkaisusarjaa – Yleiset tietomallivaatimukset 2012 (YTV2012).

YTV2020 hankkeessa luodaan rakennuksen BIM-tietomallien vaatimukset, jotka tukevat myös MRL:n uudistustyötä. YTV2012 uudistaminen edistää merkittävästi digitalisaatiota sekä yhteentoimivuutta kiinteistö- ja rakentamisalalla. RAVA2-kehityshankkeessa tunnistettiin käyttötapauksia ja määriteltiin tietosisältövaatimuksia BIM-tietomalleille käytettäväksi rakennusvalvonnassa.

Hankkeen hiljattain päättyneellä julkisella lausuntokierroksella saatiin arvokkaita lausuntoja avaintoimijoilta. Lausunnot kuvastavat rakentamisalan odotusta hankkeessa syntyvälle aineistolle ja erityisesti koneluettavuuden avulla toimintamallien tehostamiselle. RAVA2 -aineisto julkaistaan uudistuvan YTV14-osion yhteydessä.

Tässä koekäyttöjaksolle julkaistu aineisto on syntynyt rakentamisalan talkoilla ja tahtotilasta saada BIM-tietomallien tietosisältö vakioitua kansallisesti. Aineistoa on tehty YTV2020-päivityshankkeen pohjatyöksi laajalti rakentamisalan avaintoimijoiden kanssa. Niin suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, ohjelmistotoimittajien kuin kiinteistönomistajienkin kanssa. RAVA2 -kehityshankkeessa aineistoa käytiin rakennusvalvonnan asiantuntijoiden kanssa läpi käyttötapausten tunnistamisen yhteydessä.  Aineiston ovat viimeistelleet RAVA2 -kehityshankkeen käsikirjoittajat Markus Järvenpää, Granlund ja Teemu Anttila, Ramboll. Aineistoa työstämässä ovat myös olleet niin ikään RAVA2-kehityshankkeen asiantuntijat Tero Järvinen, Granlund ja Antti Pekkala, Fira. Sami Kolari, Ramboll on myös tehnyt YAMK opinnäytetyönsä kautta merkittävästi RAK-aineiston kehitystä.

Aineiston koekäyttöaika on 3.5-1.10.2021 välisenä aikana, pyydämme palautettanne erillisien palautelomakkeiden kautta. Palautelomakkeisiin voi myös liittää liitetiedostona laajemman palautteen mukaan.

Aineistot

TALOTEKNIIKAN NIMISTÖJEN JA ESIMERKKIMALLIEN KOEKÄYTTÖAINEISTO

Olemme tähän osioon koonneet koekäyttöä varten aineistoa ladattavaksi. Aineistoon liittyy myös asiantuntija käsikirjoittaja Markus Järvenpään saatesanat materiaalista. Pyydämme lukemaan saatesanat ennen koekäyttöä. OHJEET JA KUVAUKSET – TATE KOEKÄYTTÖJULKAISU -dokumentista löydät tarkemmat ohjeet ja kuvaukset edellä mainituista nimistöistä, vakiointitaulukoista ja esimerkkimalleista.

Pyydämme koekäyttöpalautettanne aineistosta lausuntolomakkeella 1.10.2021 mennessä. Palautelomakkeeseen voi myös liittää liitetiedostona laajemman lausunnon mukaan.

Palautelomakkeeseen pääset tästä 

RAKENNESUUNNITTELUN NIMISTÖN JA ESIMERKKIMALLIEN KOEKÄYTTÖAINEISTO

Olemme tähän osioon koonneet koekäyttöä varten aineistoa ladattavaksi. Aineistoon liittyy myös asiantuntija käsikirjoittaja Teemu Anttilan saatesanat materiaalista. Pyydämme lukemaan saatesanat ennen koekäyttöä. Koekäytön mahdollistamiseksi pyydämme ilmoittautumista tämän osion koekäyttöön, voidaksemme toimittaa pääsyn aineistoon. Ilmoittautuminen tehdään tällä lomakkeella.

OHJEET JA KUVAUKSET – RAK KOEKÄYTTÖJULKAISU -dokumentista löydät tarkemmat ohjeet ja kuvaukset edellä mainituista nimistöistä, vakiointilaulukoista ja esimerkkimalleista.

Pyydämme koekäyttöpalautettanne aineistosta lausuntolomakkeella 1.10.2021 mennessä. Palautelomakkeeseen voi myös liittää liitetiedostona laajemman lausunnon mukaan.

Palautelomakkeeseen pääset tästä 

Lisätietoja RAVA2 -, YTV14 – ja YTV2020 -kehityshankkeesta:

Anna-Riitta Kallinen

hankekoordinaattori

anna-riitta.kallinen@arkcon.fi

+358 407709799

Olisitko sinä kiinnostunut blogaamaan/vlogaamaan kanavissamme ja nostamaan #KIRAHVIn pöydälle? Tiedätkö jonkun, jonka ääni kannattaisi ehdottomasti nostaa Hubissa esiin? Ilmoita oma aiheesi mukaan

Share This