oppimispolut

Mitä pitää tapahtua, jotta rakennetun ympäristön digitalisaatio etenee ketterästi? Me KIRAHubissa tunnistamme ja muotoilemme toimialalle kestävän digitalisaatiokehityksen tueksi oppimispolkuja. Polut kertovat, millaista oppimateriaaleja, koulutusta, tutkimus- ja kehityshankkeita tai pilotointi- sekä rahoitusmahdollisuuksia on tarjolla. Näiden opasteiden avulla jokainen toimija löytää itselleen oikean tavan edetä eri digiteemojen parissa.

Tunnistamme ja kokoamme alan digikehitystä vauhdittavat sisällöt yhteen ja jalostamme niistä teemoiteltuja ja palvelumuotoiltuja kehityskaaria. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokainen toimija voi helposti tunnistaa keinot kehittää omaa osaamistaan ja valmiuksiaan kyseisessä digiteemassa ja seurata oppimispolun viitoittamaa tietä järjestelmällisesti kohti jatkuvaa kehittymistä yksilöinä ja organisaatioina.

 

Ensimmäinen oppimispolku avaa tien KIRA-alan tekoälykehitykseen

Kiinteistö- ja rakentamisalan yritysten kyvykkyydet tekoälyn hyödyntämisessä eroavat toisistaan merkittävästi. Edelläkävijät ovat keränneet ja kehittäneet omia datavarantojaan ja niiden päälle on jo rakennettu toimivia tekoälyratkaisuja. Valtaosa alan yrityksistä on kuitenkin vasta tekoälymatkansa alussa.

Selvitimme Suomen kiinteistö- ja rakentamisalan tilannetta tekoälyn soveltamisessa yhdessä Suomen Tekoälykiihdyttämö FAIA:n kanssa toteutetulla kyselyllä. Tulokset osoittivat, että alamme toimijat tarvitsevat kehityksensä vauhdittamiseen lisää tukea. Tämän ajatuksena saattelemana syntyi yhdessä FAIA:n ja Silo.ai:n kanssa toteutettu KIRA-alan oma Tekoälykiihdyttämö.

Tekoälykiihdyttämön ensimmäisen batchin osallistujiksi valikoituivat A-Insinöörit, BST-Arkkitehdit, Granlund ja Rakennustieto. Puolen vuoden kiihdyttämöjaksolla ryhmä opiskeli yhdessä niin tekoälyn ja koneoppimisen liiketoimintamahdollisuuksia kuin sovellusten kehityspolkuja. Osallistujat laativat myös tulevaisuutta varten omalle organisaatiolleen tekoälytiekartat sekä tunnistivat pilotointikelpoisia ideoita. Kukin organisaatio sai tekemisensä tueksi tiedon ja työkalujen lisäksi tiivistä sparrausta omien kehitystyön vahvistamiseen. Koko jakson ajan yhdessä oppiminen perustui vahvasti luottamukseen, jakamiseen, vertaistukeen ja vertaispaineeseen.

>> Tutustu Tekoälykiihdyttämön tuloksiin ja osallistujien esityksiin täällä

Tekoälykiihdyttämön jälkeen kävi selväksi, että ala tarvitsee yhä laaja-alaisempaa tukea tekoälykehitykselleen. Aihe nostettiin KIRAHVI-ryhmään, jossa tekoälyoppimispolulle etsittiin uusia kokonaisuuksia.

Uutena lisäyksenä polulle lähdettiin tuottamaan toimialalle räätälöityä verkkokurssia, joka rakentuu Elements of Ai:n oppien päälle ja syventää tekoälyn perusteita, tukee etenkin organisatorista oppimista ja esittelee samalla erilaisia tekoälyn käyttötapauksia niiden liiketoiminnallisista ja teknologisista näkökulmista. Kurssin mahdollistavat ympäristöministeriö sekä alan tekoälyedelläkävijät kumppanuuksien muodossa. Kurssisisällöistä ja teknisestä toteutuksesta vastaavat Reaktor Education, Suomen tekoälykiihdyttämö FAIA sekä kurssin kumppanit yhteistyössä. 

Tällä hetkellä KIRA-alan tekoälyoppimispolku siis johtaa jo henkilökohtaisen ymmärryksen laajentamisesta aina pitkälle tuotteistettuihin ja skaalattaviin ratkaisuihin saakka. 

SUORITA OPPIMISPOLUN ASKELEET

Tekoälyoppimispolkua kanssamme rakentavat

KIRA-digitalisaatiohaasteet toimialan kestävän kehityksen tukena

KIRA-alan kestävä digitalisaatio vaatii koko toimialan yhteisiä ponnistuksia ja ajattelutavan muutosta. On olemassa monia helppoja ja nopeita toimenpiteitä, jolla jokainen toimialan organisaatio voi sekä tehostaa omaa toimintaansa, että edesauttaa koko toimialan kestävää digitalisoitumista ja sitä, että voimme lunastaa paikkamme globaalina edelläkävijänä. 2020 kampanjoimme #kynätpois-haasteessa sähköisen allekirjoitamisen puolesta. Minkä puolesta sinä haastaisit koko KIRA-alan mukaan? Millä digitalisaatiotoimenpiteellä on selviä taloudellisia, sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia, jotka meidän kannattaisi yhdessä realisoida?

Tekoälykiihdyttämö tukemassa teknologiapilotointia

Vuonna 2019 spilotoimme FAIAn ja SiloAI:n kanssa yhteistyössä KIRA-alalle suunnattua tekoälykiihdyttämökonseptia. Ensimmäiselle puolen vuoden mittaiselle kiihdyttämöjaksolle osallistui viisi KIRA-alan organsaatiota (kuvassa osallistujat). Suosittu kiihdyttämö saa jatkoa hieman modifioituna osana toimialan omaa oppimispolkua.

Kiihdyttämöjaksolla kukin organisaatio pohtii tekoälyn mahdollisuuksia konkreettisena osana omaa toimintaansa ja työstää aihion omasta konseptista, jonka rahoittamiseen KIRAHub tarjoaa apua verkostonsa kautta. KIRAHub toimii kiihdyttämössä strategisena sparraajana ja viestii kiihdyttämön toiminnasta ja opeista ulospäin.

Share This