Rakennustuotteiden ympäristövaikutukset keskitettyyn tietokantaan

touko 10, 2023

Keskitetty tietokanta rakennustuotteiden ympäristövaikutuksista tulee ajankohtaiseksi viimeistään vuoden 2025 alussa, kun uusi rakentamislaki astuu voimaan. Laki sisältää asetukset esimerkiksi ilmastoselvityksestä ja hiilijalanjäljen raja-arvoista.

Ympäristötietokannasta selviää rakennustuotteiden hiilijalanjälki

Hankkeen aikana luodaan digitaalinen rakennustuotteiden ympäristötietokanta. Tietokanta perustuu jo olemassaolevaan rakennustuotteiden tietokantaan, johon lisätään tiedot tuotteiden hiilijalanjäljestä ja päästöistä.

Tietokantaan kerätään jokaisesta tuotteesta 20–30 tietoa, joista määritellään tuotteen hiilijalanjälki ja ympäristövaikutukset, selittää Sami Saari, hankkeen projektipäällikkö Rakennustiedosta.

 Tuotetiedot kootaan tuotteiden EDP-ympäristöselosteesta, jonka tuotetoimittajat laativat kullekin tuotteelle. Tuotetiedot saa tietokannasta ulos lain edellyttämässä muodossa. 

Olemme purkaneet jo 8000 tuotteen hiilijalanjälkitiedot niiden ympäristöselosteista. Tietokantaan on siis jo paljon materiaalia koossa, Saari kertoo.

Tietokannan lisäksi hankkeessa kehitetään tuotetoimittajille suunnattu ilmastoselvitys, jolla voidaan kertoa uuden rakentamislain myötä tarvittavia ympäristötietoja siinä muodossa, kun laki niitä edellyttää. Ilmastoselvitys täydentää ympäristöselostetta tai toimii sen rinnalla.

Sovelluksilla tieto käytännön työhön

Sovelluskehittäjät ovat olleet kiinnostuneita tietokannasta, jonka tietoja voidaan hyödyntää ulkoisissa järjestelmissä ja sovelluksissa. 

Kehitämme myös itse hakupalvelua, jolla tuotteita voi etsiä ja rajata hiilijalanjäljen perusteella. Siitä on apua esimerkiksi rakennuskohteen suunnittelijalle, jonka pitää päästä rakennukselle määriteltyihin vaatimuksiin. Voidaan esimerkiksi vertailla, miten erilaiset lattiavalinnat vaikuttavat koko rakennuksen hiilijalanjälkeen, Saari kertoo.

Lain ohella erilaisia ympäristövaatimuksia rakennusprojektille voi esittää myös rakennuttaja. 

 Rakennustuotteiden ympäristötietokanta edistämään rakentamisen vähähiilisyyttä -hanke on saanut 139 825 euroa tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta. Rahoitus on peräisin EU:n elpymisvälineestä.

Share This