Rakennustuotteet luonnon materiaaleista säästävät ympäristöä

touko 10, 2023

Tampereen yliopiston luotsaamassa Nature CO2 -esiselvityshankkeessa kartoitettiin, kuinka luonnonmukaisten rakennustuotteiden valmistaminen ja käyttö Suomessa onnistuu.

Varsinkin Keski-Euroopassa käytössä olevista luonnonmukaisista rakennusaineista on toistaiseksi ollut varsin vähän tietoa rakennusalalla Suomessa. Hankkeessa kartutetulla tiedolla edistetään luonnonmukaisten rakennusmateriaalien teollista valmistamista ja käyttöä.

Luonnonmukaiset rakennustuotteet tulevat suoraan maasta, metsästä tai pellolta

Luonnonmukaiset rakennustuotteet ovat rakentamiseen käytettyjä materiaaleja ja tuotteita, joita saadaan suoraan maa- ja metsätaloudesta tai maankaivuusta. Esimerkkeinä tuotteista hankkeen projektipäällikkö Mikael Westermarck mainitsee olkielementin, jonka puisen rungon sisällä on olkia, sekä muut eristemateriaalit, kuten villan. Oman ryhmänsä muodostavat myös maalit, joista löytyy sekä vähähiilisiä perinnemaaleja että uusia savimaaleja.

Luonnonmukaisista rakennustuotteista ei usein ole tehty ympäristöselosteita. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että luonnonmukaiset tuotteet aiheuttavat 10–15% vähemmän hiilipäästöjä kuin puurakenteissa tavanomaisesti käytetyt tuotteet, ja jopa vain kymmenesosan betoniin verrattuna, Westermarck kuvailee. 

Westermarck painottaa, että hankkeessa tutkitut raaka-aineet ovat myös edullisia. Tuotteiden teollinen valmistus ei vaadi korkeita lämpötiloja, mikä antaa hyvät edellytykset valmistaa tuotteita edullisesti.

Materiaaleille on kaupallista kysyntää

Hankkeen tuloksia on esitelty yrityksille ja rakennuttajille. 

Saamme jatkuvasti yhteistyökyselyitä, jotka pohjaavat koostamaamme tietoon. Tieto hankkeen tuloksista leviää hyvin, Westermarck kertoo.

Hankkeen aikana kartoitettiin myös Tampereen yliopiston valmiutta perustaa innovaatiokeskus luonnonmukaisten rakennustuotteiden kehittämiseen. Westermarckin mukaan toimintaan tarvitaan lisää yrityksiä, jotta keskus voidaan perustaa. Hanketoiminta kuitenkin edistää työtä jo nyt.

Aloitin alan tutkimisen jo 30 vuotta sitten teknisessä korkeakoulussa. Työni lähtökohta on vähähiilisyys ja ekologisuus, ja voisi jopa sanoa, että planeetan pelastaminen, Westermarck kuvailee lähtökohtiaan.

 

Nature CO2 -hanke on saanut 22 000 euroa tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta. Rahoitus on peräisin EU:n elpymisvälineestä.

 

Share This