Hiililaskurilla taloyhtiöiden hiilijalanjälki näkyväksi
Suomessa on yli 80 000 taloyhtiötä. Raksystems Green Building Partnersin As Oy Hiililaskuri -hankkeessa kehittettävällä hiililaskurilla mitataan taloyhtiöiden hiilijalan- ja kädenjälkiä, tuodaan päästöjä näkyväksi ja luodaan edellytyksiä taloyhtiöiden päästöjen vähentämiseksi.
Energiatehokkuutta mitataan jo, ja nyt haluamme tehdä saman taloyhtiön päästöille. Vain laskemalla voidaan selvittää, millaisia hiilipäästöjä taloyhtiöllä on, hankkeen projektipäällikkö Simo Skogberg kertoo.
Kun laskenta on tehty, voidaan taloyhtiölle esittää konkreettisia ehdotuksia ja toimenpiteitä, joilla taloyhtiön päästöjä voidaan vähentää. Koska taloyhtiöitä on Suomessa paljon, niiden yhteisvaikutukset ovat merkittäviä.
Kun laskentoja käytetään ja dataa kertyy, voimme myös vertailla kohteita keskenään ja tutkia, miten jokin yhtiö vertautuu keskimääräiseen taloyhtiöön, Skogberg toteaa.
Hankkeessa kehitetään hiililaskuri, jolla lasketaan, paljonko taloyhtiön toiminnasta tulee hiilipäästöjä. Taloyhtiön päästöiksi lasketaan niiden toimintojen päästöt, joista taloyhtiö on vastuussa, kuten lämmitys, kiinteistösähkön käyttö, veden käyttö, jätehuolto, ylläpito ja taloyhtiön remontit.
Meillä on muutamia pilottikohteita, joiden avulla muodostimme laskentaperusteita ja teimme tutkimusta. Näiden avulla olemme kehittäneet laskurin ja sen muuttujat sekä keränneet pohjadataa, Skogberg kertoo.
Taloyhtiöltä hiililaskurin käyttö vaatii vain vähän lähtötietoja.
Tilinpäätösaineistosta saadaan hyvin tietoja esimerkiksi energiankulutuksesta. Loput tiedot saadaan käytännössä isännöitsijäntodistuksesta ja huoltoyhtiöltä. Prosessi on taloyhtiölle kevyt, Skogberg tiivistää.
Itse laskuri on pitkälle automatisoitu, joten laskenta pystytään tekemään nopeasti ja kustannustehokkaasti.
As Oy Hiililaskuri -hanke on saanut 30 200 euroa tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta. Rahoitus on peräisin EU:n elpymisvälineestä.