Kuinka monta hyvää ja hyödyllistä aloitetta, projektia tai bisnestä on jäänyt lähtökuoppiinsa vain sen takia, että tekijät eivät kertoneet niistä oikealle yleisölle? Jotta viestintä ei jäisi vain aikeeksi, KIRAHub haluaa tukea sitä aktiivisesti Maria 01:n uusissa tiloissaan, jotka ovat myös samalla tilat laajemmalle yhteisölle.

Maria 01 tarjoaa puitteet kohdata kasvotusten erilaisia toimijoita rakennetun ympäristön ekosysteemistä, mutta myös muita kampuksen asukkaita. Paikallisten tapaamisten lisäksi on yhä tärkeämpää kommunikoida omien kohderyhmien kanssa digitaalisissa kanavissa.

Jokainen älypuhelimen käyttäjä on oma mediansa. Toiset hyödyntävät tätä mahdollisuutta päivittäin, monet harvemmin. Suuri enemmistö tuntuu kuitenkin olevan median kuluttajia, yleisöä, joka etsii elämyksiä ja inspiraatiota päiväänsä verkon loputtomasta infovirrasta.

Kun kynnys tuottaa sisältöä on matalammalla kuin koskaan historian aikana, useimmille on silti vaikeaa viestittää ideoistaan, työstään tai yrityksestään. Kyse saattaa olla epäonnistumisen pelosta, siitä että ei ole mielestään niin hyvä esiintyjä tai kirjoittaja kuin toivoisi. Tämä siitäkin huolimatta, että autenttisuus ja persoonallisuus erottuvat harmaan viestinnän massassa.

Kuinka monta hyvää ja hyödyllistä aloitetta, projektia tai bisnestä on jäänyt lähtökuoppiinsa vain sen takia, että tekijät eivät kertoneet niistä oikealle yleisölle?

Yrityksen tai organisaation viestinnän ei pitäisi olla vain viestintäyksikön tai -asiantuntijoiden vastuulla. Tunnen useita rakennetun ympäristön ammattilaisia, jotka ovat rohjenneet aloittaa oman blogin, podcastin tai videoblogin. Heitä on mielestäni silti vielä liian vähän. Kokemuksesta tiedän, että paras tapa edetä on unohtaa hetkeksi itsekritiikki ja aloittaa uusi, avoimen viestinnän tapa.

KIRAHubin tehtävänä on auttaa rakennetun ympäristön ekosysteemiä kasvamaan ja kehittymään. Viestintä on hubin onnistumisen ehdoton kulmakivi. Se ei kuitenkaan ole keskusjohdettua toimintaa, vaan jokaisen ekosysteemin jäsenen oikeus ja mahdollisuus.

Maria 01:n tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet toteuttaa viestintää tarpeen mukaan ja joustavasti. Kannustan rohkeasti hetkeen tarttumiseen asioiden loputtomaan kypsyttelyn ja ”paremman ajan” odottelun sijasta. Tekniikka ja kuvakulmat eivät saa olla viestinnän esteenä.

Kannustan rohkeasti hetkeen tarttumiseen asioiden loputtomaan kypsyttelyn ja ”paremman ajan” odottelun sijasta. Tekniikka ja kuvakulmat eivät saa olla viestinnän esteenä.

Olen ollut mukana ideoimassa Marian uuteen yhteistilaan ”MediaLabia”, palvelupistettä, jonka tarkoitus on helpottaa tilassa toimivien ja vierailevien viestintää. Toteutuessaan se tarjoaa ketterästi erilaisten medioiden tuotantopalveluita tilan käyttäjille ja koko KIRA-ekosysteemille.

Maria 01:ssä järjestettäviä tilaisuuksia on mahdollista videoida suorana verkkoon. Haastatteluja, keskusteluja ja esittelyjä voi videoida, kuvata tai äänittää tiloissa helposti aina kun siihen on tarvetta. Toivottavasti uudet tilat kannustavat myös sarjamuotoiseen tuotantoon kertasuoritusten ohella.

Vaikuttava viestintä ei ole yksisuuntaista. Toivon, että voimme yhdessä kehittää uusia tapoja viestiä KIRA-yhteisön sisällä ja niiden kanssa, joita varten koko toimiala on olemassa.

Blogin kirjoittaja Aarni Heiskanen on erikoistunut rakennusalan innovaatio- ja teknologiaviestintään. Hän on koulutukseltaan arkkitehti SAFA, joka suunnittelun lisäksi on toiminut T&K-tehtävissä, kehittänyt internet-liiketoimintaa ja sertifioitunut liikkeenjohdon konsultiksi (CMC). Heiskasen AEC-Business.com –blogi ja podcast ovat saaneet maailmanlaajuista tunnustusta ja hänet on valittu rakennusalan 100 globaalin verkkovaikuttajan joukkoon. Hänen yrityksensä, AE Partners (aepartners.fi), tekee kansainvälistä  sisältömarkkinointia rakennetun ympäristön toimijoille. (kuva: Anna Dammert)

Tämä blogi on toinen osa blogisarjaa, jossa käsitellään Maria01-startupkampukselle “smart city hub” -työnimellä kehitettävää uutta rakennetun ympäristön avoimen ekosysteemin kohtaamispaikkaa. Tavoitteenamme on luoda Mariaan ekosysteemin “leikkikenttä”, jossa sosiaaliset innovaatiot, moniääniset keskustelut, siilottomat, kestävät ja innostavat konseptit, sekä avoin unelmointi kasvavat, kukkivat ja jalostuvat – ehkä jopa seuraavaksi KIRA-sarviseksi asti. Tila aukeaa alkuvuodesta 2020. (Blogisarjan ensimmäiseen kirjoitukseen pääset täältä)

Share This